- Home
- /
- 20 Jaar Demarec interview
Demarec 20 jaar interview met oprichters
20 jaar geleden werd Demarec leven ingeblazen. Een ervaren engineer en een eigenzinnige marketeer sloegen hun handen ineen om hun plannen realiteit te maken. En dat met succes! Nu Demarec dit jaar 20 kaarsjes mag uitblazen hebben we eigenaren Ruud de Gier en Marcel Vening gevraagd naar hun Demarec-avontuur. Wat hebben zij in die 20 jaar tijd geleerd? Wat zijn bijzondere momenten voor hen geweest en waar lagen hun uitdagingen? Hoe hebben zij het ondernemerschap tot nu toe ervaren? En hoe zien zij de toekomst van de sloopindustrie en de rol van Demarec daarin voor zich?
“We hebben er vanaf het begin af aan in geloofd dat Demarec een succes zou gaan worden,” stelt Marcel. “Anders begin je immers niet een bedrijf. We zijn er nooit vanuit gegaan dat het mis zou kunnen gaan. Al hebben we natuurlijk wel de nodige voorbereidingen getroffen om te voorkomen dat we het niet zouden halen. Toen wij Demarec in 2001 oprichtten, deden we dat met de ambitie om echt vernieuwende producten op de markt te zetten. Dat hoefde niet per se een volledig nieuw product te zijn, maar vooral een product wat een betere prestatie kon leveren. We zetten echt in op onze product know-how en focusten ons op kracht, snelheid en kwaliteit. Daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan, maar de meerwaarde is het in onze ogen altijd meer dan waard geweest. Natuurlijk zorgde dat er soms voor dat we projecten niet wonnen, maar ik heb dat persoonlijk nooit als iets slechts ervaren. Als we ‘te duur’ waren, lag dat in mijn ogen niet aan de kwaliteit van ons product, maar aan de keuze die de klant maakte. Als we daarentegen een project wél wonnen, was dat een nog grotere winst voor ons. De klant was immers bereid meer te betalen dan onze concurrenten vroegen en koos dus echt voor ons en ons vernieuwende product.”
Ruud en Marcel bij de eerste serie afleveringen van de DRG sloop- en sorteergrijpers
Klik hier voor meer info over de Sloop- en sorteergrijper – DRG
Ruud, hoofdengineer en medeoprichter van Demarec bij de DCC twee cilinder betonschaar.
De uitdaging van het ondernemerschap
Constant vernieuwende producten willen ontwikkelen is een heel mooi streven, maar brengt ook zo zijn uitdagingen met zich mee, zo ondervond Ruud: “De continuïteit van constant nieuwe producten ontwikkelen waarborgen heeft veel druk met zich meegebracht. Je kunt er eigenlijk nooit mee stoppen, anders gaat je planning uitlopen en kun je je producten niet meer verkopen. Wel geloven we er echt in dat dit onze kracht is, en om succesvol te kunnen worden, moet je uitgaan van je eigen kracht. Je moet weten dat je het waar kan maken en vol blijven houden met je langetermijnvisie in gedachten. Daar moet je niet vanaf willen wijken, want dan raak je de grip op je bedrijf kwijt. Persoonlijk denk ik dat het heel belangrijk is om op je eigen gevoel te vertrouwen, want dat is de beste raadgever. Het moet altijd goed voelen, want jouw eigen gevoel is de beste raadgever, dat hebben we zelf ook gemerkt.” Marcel kan dit alleen maar beamen: “Je moet gevoel hebben bij wat je doet en het leuk vinden, want alleen dan kan je er energie uit halen en het tot een succes brengen.”
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Marcel ondanks zijn passie voor zijn werk geen uitdagingen heeft gehad tijdens zijn ondernemerschap: “We hebben er echt voor moeten knokken om onze huidige positie te verwerven en om business te genereren. Iedere keer als je een nieuw product op de markt zet ben je bezig met hoe je dat gaat doen en welke argumenten je kan aandragen om de meerwaarde van je product te kunnen verkopen. Doordat het bedrijf en de producten die je introduceert zo één met jezelf zijn – je stopt je ziel en zaligheid erin – draag je die argumenten beter. Sommige dingen heb je van nature in je. Je kan een opleiding hebben gevolgd en een diploma op zak hebben, maar dat betekent niet dat je het vak beheerst. Zonder diploma kan je ook op gevoel handelen en toch goed door de markt worden ontvangen. De kunde, ervaring en kennis die met je meedraagt zijn dan veel belangrijker en dat zijn in mijn ogen ook de beste componenten om een bedrijf mee te beginnen.”
Een succesvol bedrijf oprichten
Gedurende 20 jaar ondernemerschap hebben Ruud en Marcel een hoop geleerd over wat wel of niet werkt voor een bedrijf. Ze hebben dan ook wat tips voor startende ondernemers: “Wanneer je een bedrijf begint, zeker in deze sector, is het belangrijk dat je je echt goed voorbereidt,” aldus Ruud. “Schrijf een goed bedrijfsplan en stel reële doelstellingen op. Heb niet te hoge verwachtingen, maar zorg dat je doelen bereikbaar zijn. Je hebt financiers nodig in deze wereld, want de voorraden en debiteuren zijn vrij hoog omdat je met dure en grote gereedschappen werkt. Betalingen kunnen langer dan 3 maanden open blijven staan, dus dat moet je kunnen opvangen. Banken vertrouwen je sneller wanneer je jouw cijfers het eerste jaar kan waarmaken, dan zullen ze je sneller krediet verlenen. Zorg daarom dat je sterk financieel inzicht in en controle over je bedrijf hebt, al vanaf het begin.” Daarnaast moet je de juiste motivatie en ondersteuning hebben, stelt Marcel: “Je moet niet een branche instappen of een bedrijf beginnen omdat je er veel geld mee kan verdienen, dat is de slechtste motivatie om te gaan ondernemen. Soms lijken mensen te denken dat je het direct hebt gemaakt als ondernemer, terwijl je het eerst allemaal nog moet waarmaken en het je heel wat slapeloze nachten kan opleveren. Je moet jezelf kunnen wegcijferen en door kunnen gaan, ook als je heel moe bent. In het begin zal je nog niet zo moe zijn omdat je werk je vooral heel veel energie zal opleveren, maar wanneer je langdurig lange werkdagen en drukke werkweken hebt, ga je dat wel merken. Ik was vroeger heel weinig thuis, ik werkte in het begin zeven dagen per week. We hadden toen nog niemand voor ons werken, dus we deden alles zelf, van de offertes en orderbevestigingen tot facturering en invoer. De kinderen vroegen altijd of ik ‘thuis’ of ‘in huis’ was; als ik ‘thuis’ was, was ik er voor hen, als ik ‘in huis’ was, liep ik er toevallig rond, maar was ik met andere dingen bezig. Je hebt er dus ook doorzettingsvermogen voor nodig, al heb ik het bij mezelf nooit op die manier gezien. Dit is hoe ik van nature ben. Ik denk dat je dat soort dingen niet kan leren, al kan je er wel beter in worden. Je moet vooral geloven in wat je doet en vertrouwen op de kennis die je hebt.”
Marcel, Sales, Marketeer en medeoprichter van Demarec bij de DCC twee cilinder betonschaar.
Een Demarec highlight
Wanneer we Marcel en Ruud vragen naar een van hun meest bijzondere momenten in 20 jaar Demarec, geven ze allebei hetzelfde antwoord: “In 2004 voor het eerst op de Bauma in München, dé meest toonaangevende internationale beurs in onze branche, mogen staan met ons bedrijf.” Dat was een hele happening voor Demarec, zo vertelt Ruud: “De Bauma werd in 2004 in april georganiseerd, dus we moesten in november 2003 nieuwe producten ontwikkelen om die tijdig op de beurs te kunnen presenteren. Dat hadden we ook zo aangekondigd in de pers, inclusief een foto met een rood kleed over een van onze vergruizers heen om de lancering te duiden. Er was dus wel redelijk wat druk om iets nieuws te presenteren, dus ik heb mijn computer mee naar huis genomen en daar zitten blokken om nieuwe producten te ontwikkelen. Blijkbaar presteer ik onder druk het beste, want in een paar maanden tijd lukte het toen om de MQP, DemaPower cilindertechniek en de Demalog-techniek, die zelfs nu pas wordt uitontwikkeld door ons moederbedrijf, te creëren. Op die beurs hebben we alles kunnen presenteren en hebben we voor meer dan een miljoen aan producten verkocht. Dat was voor ons echt een mijlpaal en dat is iets wat je sowieso nooit meer zal vergeten.”
De Demarec beursstand op de Bauma 2004
Mee kunnen bewegen
Wanneer je 20 jaar lang in het vak zit, maak je nogal wat veranderingen mee en dat vereist natuurlijk ook wat veerkracht en flexibiliteit als ondernemer. “De markt is in vergelijking met 20 jaar geleden in bepaalde opzichten redelijk veranderd,” stelt Marcel. “Toch is onze visie grotendeels hetzelfde gebleven. We merken dat de markt tegenwoordig steeds prijsgerichter wordt en dat vereist alsnog dat we bij blijven stellen.” Ook Ruud beaamt dit: “Er is in 20 jaar tijd meer concurrentie ontstaan en daardoor wordt er meer op de prijs verkocht. Onze visie hebben we daardoor wel iets moeten bijstellen, al focussen wij ons nog steeds op het ontwikkelen en leveren van kwalitatieve producten waarmee we ons onderscheiden van de rest. Dat mag heus wel iets duurder zijn, maar het gat tussen ons en de concurrent mag niet te groot worden, het moet wel betaalbaar en verkoopbaar blijven. Daarnaast merk je ook dat klanten kritischer zijn geworden; alles moet kloppen, van de kostprijs en de kwaliteit tot de prestatie die een product kan leveren. We zijn allemaal veeleisender geworden, wat ook logisch is als je bedenkt dat je nu onderdelen kan kopen via het internet en een bepaalde service kan eisen van een producent. Dat is wel een flink verschil met vroeger en daar richten we ons nu wel meer op.” ”
Toekomst
De toekomst ligt voor Marcel en Ruud dan ook in het verlengde van het streven dat ze altijd hebben gehad; vernieuwende producten op de markt blijven brengen. “Wij zijn niet werkzaam in een branche die constant keihard in beweging is, zoals automatisering”, aldus Marcel. “Onze producten zijn niet zo snel doorontwikkeld als bijvoorbeeld mobiele telefoons, die in 10 tot 20 jaar praktisch onmisbaar zijn geworden. In onze branche zie je dat er in de toekomst vooral naar stofproductie, trillingen en geluid zal worden gekeken, iets waar wij ook al mee bezig zijn. Daarnaast ligt de grootste uitdaging voor ons voor de toekomst hem in het meer kostenbewust ontwikkelen van onze tools. We hebben klanten die een miljoen aan een machine uitgeven, maar dan liever kiezen voor een goedkopere tool die 25% minder kan knippen dan die van ons.
In the end… it’s only about the right tool
We zeggen altijd: “In the end, it is only about the tool”. Die uitdaging, om mensen er bewust van te maken dat investeren in kwaliteit je meer oplevert, is er eentje die ons de komende tijd bezig gaat houden.” Het kostenplaatje is ook iets wat voor Ruud een grotere rol gaat spelen: “We zijn nu meer kostenbewust aan het engineeren, maar met hetzelfde streven zonder te vervallen in minder. We willen met onze product know-how nog steeds betere producten op de markt zetten. We vergelijken het altijd met automerken: Volkswagen verkoopt meer auto’s voor een lagere prijs, Audi en Porsche verkopen een lager aantal auto’s, maar voor een hogere prijs. Ze zijn kwalitatief sterk en duur, maar niet onbetaalbaar. Zo moet je onze producten eigenlijk ook zien, we ontwikkelen ze zo dat ze nog beter presteren. Dat is de rode draad die door onze dagelijkse werkzaamheden loopt en de reden is dat we Demarec zijn begonnen. Zo zullen we altijd blijven sleutelen aan cilindertechnologie, ventielontwikkeling en het ontwikkelen van hoogstaandere technologie. We hebben die competentie zelf in huis en het is altijd onze strategie geweest om daarop in te zetten en die kracht te benutten. Dat zullen we dan ook zeker blijven doen.”